Αντωνίνος Λιβεράλις

Ο Αντωνίνος Λιβεράλις (Antoninus Liberalis) ήταν μυθογράφος του 2ου ή 3ου μ.Χ. αιώνα.  Βασιζόμενος σε έργα προγενεστέρων του έγραψε στα ελληνικά μια συλλογή σπάνιων μύθων με τίτλο Μεταμορφώσεων Συναγωγή.[1]

Για την ζωή του δεν είναι απολύτως τίποτα γνωστό. Εικάζεται μόνον ότι ήταν μορφωμένος απελεύθερος δούλος, ότι έζησε την εποχή των Αντωνίνων ή των Σεβήρων και ότι καταγόταν από κάποια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (με πιθανότερες την Αίγυπτο, την Κρήτη ή την Μικρά Ασία). Δεν γνωρίζουμε επίσης αν εκτός από τις "Μεταμορφώσεις" έγραψε και κάποιο άλλο έργο.

Μεταμορφώσεων Συναγωγή
Έκδοση του 1676 με λατινική μετάφραση
Η Μεταμορφώσεων Συναγωγή σώθηκε σε ένα και μοναδικό βυζαντινό χειρόγραφο του 9ου αιώνα που φυλάσσεται σήμερα στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης. Περιλαμβάνει 41 ιστορίες στις οποίες άνθρωποι (ή σπανιότερα ζώα) μεταμορφώνονται σε ζώα (συνήθως πουλιά), φυτά, πέτρες ή βράχους, άστρα και σε μια περίπτωση σε ηχώ. Κάποιες φορές αλλάζουν φύλο, εξαφανίζονται ή γίνονται αθάνατοι.

Κάθε ιστορία φέρει τίτλο και υπότιτλο. Στον υπότιτλο αναφέρεται ο ποιητής ή ο μυθογράφος και το έργο του από το οποίο ο Αντωνίνος άντλησε τα στοιχεία για τον μύθο που διηγείται. Δεν γνωρίζουμε αν τους υπότιτλους αυτούς τους έθεσε ο ίδιος εξαρχής ή αν είναι δουλειά κάποιου μεταγενέστερου αντιγραφέα ή σχολιαστή του χειρογράφου. Με τον τρόπο αυτό πάντως διασώθηκαν τα ονόματα ορισμένων αρχαίων ποιητών για τους οποίους δεν γίνεται μνεία πουθενά αλλού.

Το έργο του Αντωνίνου (αρχαίο κείμενο και νεοελληνική απόδοση) κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις Κάκτος.[2]

(Διαδικτυακή έκδοση αρχαίου κειμένου: Ἀντωνῖνος Λιβεράλις, Μεταμορφώσεων συναγωγή)


1. W. Smith, A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, "Antoninus Liberalis", 1869.
2. Αντωνίνος Λιβεράλις - Βάβριος, Άπαντα, εκδ. Κάκτος, 2003.
(Παραλλαγή του άρθρου δόθηκε από τον υπογράφοντα για δημοσίευση στην ελληνική Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *